Hallå!

Följ mig i sociala medier :)

Pippi the hacker och 6 andra Hollywoodifierade svenska klassiker

Pippi the hacker och 6 andra Hollywoodifierade svenska klassiker

Skärmavbild 2018-03-20 kl. 23.44.17.png

Kupé, juli/augusti 2015

Hur skulle det se ut om Pippi Långstrump växte upp och blev superhjälte på film? Om Strindberg skrev Röda rummet om vår tid? I Hollywood har filmindustrin blåst liv i gamla serietidningar, Grimmsagor och Bibeln. Här är Kupés förslag till några riktiga blockbusters.  

Superhjältar i Villevillekulla

Baserad på: Pippi Långstrump med flera av Astrid Lindgren
Inspirerad av: "The Avengers"

Precis som Avengers-karaktärerna från olika världar går ihop och besegrar skurkar, vore det inte fränt om Astrid Lindgrens hjältar bildade en superhjältegrupp? I den här actionrullen har Pippi Långstrump vuxit upp till en högenergisk hacker med alldeles för mycket pengar i kappsäcken. Hon startar en agentur i Villa villekulla och kallar in sina avdankade kumpaner i kampen mot övervakningssamhället.

De har alla olika förmågor: Pippi är stark, Ronja är en naturhäxa som kan kommunicera med djur, Emil kan springa ifrån vem eller vad som helst, Karlsson kan flyga och är världen bästa inbrottstjuv och Tjorven är en journalist som avslöjat att det statliga bredbandsföretaget Kling & Klang samarbetar med CIA. Ja, ni fattar!

Magiska Sadeln

Baserad på: "Mulle" i Min Häst av Lena Furberg
Inspirerad av: "Spirited Away"

Föreställ er att Avatar-regissören James Cameron besöker Sverige och hittar ett gammalt nummer av serietidningen Min Häst. Inspirerad av ömheten mellan Molly och hennes häst Mulle, vars föräldrar Åskmolnet och Smörblomma är döda, gör han en animerad snyftarrulle om föräldralösa flickan Molly som ger sig ut på ett magiskt äventyr med sin älskade ponny. De möter klonade hästar, en förvirrad vetenskapsman, en elak stuteriägardotter som vill komma över den magiska sadeln. Allt i 3D förstås. 

Nils on the road

Baserad på: "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige" av Selma Lagerlöf
Inspirerad av: "Into the wild"

Nils är en arrogant 18-åring från Stockholm som inte har en aning om var Värmland ligger, vilket visar sig i de ofullständiga gymnasiebetygen. Hans lärare utmanar honom att resa genom Sverige och få en ny chans på proven – annars kan han glömma drömmen om att komma in på pilotutbildningen.

Nils reser från norr till söder. I Lappland blir han kär i utbytesstudenten Akka från Japan, i Stockholm hjälper han djuraktivister att rädda örnen Gorgo från Skansen och i Skåne hamnar han mitt i en demonstration mot rasism. En klassisk coming of age-historia med Bill Skarsgård i huvudrollen som Nils.

Red Snake på HBO

Baserad på: "Röde Orm" av Frans G. Bengtsson
Inspirerad av: "Game of Thrones"

Skandinavisk fantasy är hett! Se bara på succéer som Vikings, Cirkeln och Jordskott. Så vad vore mer logiskt än att filmatisera Frans G. Bengtssons vikingasaga Röde Orm? Det fanns planer på att göra en film med Stellan Skarsgård i huvudrollen för några år sedan, men projektet gick i sank. Men vi tänker större: HBO plockar upp klassikern, döper den till Red Snake och Toke, Harald Blåtand och Sven Tveskägg blir Crazy, Harald Bluetooth och King Two Beards. Prime time teve!

Jätti – skräckis på fjället

Baserad på: "Barnen ifrån Frostmofjället" av Laura Fitinghoff
Inspirerad av: "The Goonies: Döskallegänget"

Sju tonåringar på ett ungdomshem bestämmer sig för att rymma tillsammans. De vill ta sig över fjällen till Norge för att finna lyckan, men de kommer inte särskilt långt. Uppe på fjället upptäcker de enorma fotspår som ska visa sig tillhöra en varelse som de bara hört talas om: Jätti Jätti, den lappländska snömannen.

Ungdomarna tvingas kämpa för sin överlevnad när Snömannen går till attack. Som tur är får de hjälp av lokala fjällbor, bland annat en jägmästare och en präst, att lura ner Jätti Jätti i en ravin där den faller mot sin död. Prästen är en klok gubbe som övertalar myndigheterna att låta ungdomarna bo hos honom och jobba hos jägmästaren. Slutet gott, allting gott… tills ”Jätti 2” kommer på bio.

Strindbergsk science fiction

Baserad på: "Röda rummet" av August Strindberg
Inspirerad av: "Inception"

August Strindberg färdas från 1870-talet genom ett maskhål i rymden till Södermalm år 2015. I detta parallella universum är han barista på en hipp bar som heter Inferno och serverar franska galetter och hemmagjorda bratwursts. I baren hittar han en bok med sitt namn på, en roman om en ung man som lever bohemliv i Stockholm.

Men för var dag som går suddas en sida ut och August inser att han måste resa tillbaka till sin egen tid och skriva boken på nytt, annars kommer ingen i framtiden veta vem Strindberg var eftersom Röda rummet aldrig har släppts... Skruvat? Självklart. 

Den Sjunde Zombien

Baserad på: "Det sjunde inseglet" av Ingmar Bergman
Inspirerad av: "28 dagar senare"

Byt ut Digerdöden i 1300-talets Sverige till zombiesmitta i nutid och riddaren Antonius mot en filosofistudent som extraknäcker som cykelbud. När han återvänder hem till Sverige från en utlandsresa har en zombiesmitta brutit ut och han tvingas parera såväl hungriga zombies som sitt eget nervsammanbrott. Han träffar en professor på nätet som verkar veta mer än han visar och de samtalar över ett parti tredimensionellt actionschack. I headset. Anton inser att han också bär på smittan och måste ge sig ut på vägarna för att hitta källan till den innan det är för sent.

Ellen Burstyn har inte en tanke på att sluta arbeta

Ellen Burstyn har inte en tanke på att sluta arbeta

På vandring med mamma

På vandring med mamma