Hallå!

Följ mig i sociala medier :)

Läsa högt för småbarn gynnar språkutvecklingen

Läsa högt för småbarn gynnar språkutvecklingen

Foto: Cecilia Burman

Foto: Cecilia Burman

Svenska Dagbladet, 13 oktober 2017

I Södertälje ringer bibliotekarierna på dörren och erbjuder böcker och en stunds högläsning för barn upp till ett år. Ett läsfrämjande projekt som har gjort succé i 40 andra länder och som nu testats i tre svenska kommuner.

Att börja tidigt med läsningen har inte bara långtgående effekter för språkutvecklingen, det är också ett fint sätt att umgås på.

Det vet barnbibliotekarierna Sandra Skoglind och Matilda Weibe på Södertälje stadsbibliotek, som varje vecka åker hem till nyblivna familjer med en bokpåse.

– Vårt första besök är när bebisen är sex månader och för många är det ovant att man ska läsa för så små barn, säger Sandra Skoglind.

Hon och kollegan Matilda Weibe rullar en liten väska fullproppad med böcker efter sig, på väg till en familj som bor i Södertäljeområdet.

Förhoppningen är att någon öppnar när de ringer på dörren, men det händer att folk inte är hemma eller har glömt att avboka besöket.

Just i dag har de tur, Elisabeth Kalou är hemma med 14 månader gamla Lukas. Han är nyvaken och visar stillsam nyfikenhet för böckerna som plockas fram ur den svarta tygpåsen med "Bokstart" tryckt på framsidan.

– Vi läser godnattsagor så han är van vid böcker, och han har en storasyster som gillar att prata och berätta, säger Elisabeth Kalou.

Sandra Skoglind berättar kort om projektet Bokstart, men vänder sedan uppmärksamheten mot Lukas och öppnar en bok. Hon läser med inlevelse pekar på bilder och gör ljud som lirkar fram ett leende från ettåringen.

Även Elisabeth tycker att det är underhållande, och skrattar med sonen. Hon har bott med familjen i Södertälje i ett år och blev förvånade när hon hörde om bibliotekarierna som gör hembesök.

– Jag tycker det är jättebra, det är inte alltid man har möjlighet att gå till biblioteket, så det är perfekt, säger hon.

Efter att Lukas har lyssnat uppmärksamt på alla tre böcker är det dags för Matilda och Sandra att gå vidare till nästa familj i ett annat område.

Det är häftigt att få se vissa skina upp när man tar fram en ny bok.
— Isabelle Mattsson, samordnare för Bokstart i Södertälje

De letar sig fram till rätt adress med hjälp av mobilerna, blir insläppta i porten till ett lägenhetshus och tar hissen till våning fyra.

Mammalediga Rana Aslo öppnar dörren när de ringer på och bjuder in bibliotekarierna, men varnar för att dottern Mariam är lite sjuk och hängig. Hon är nyss ett år fyllda, på väggen i vardagsrummet hänger ballongerna som bildar orden "Happy birthday" kvar. Rana bjuder på kaffe och prinsesstårta med rosa marsipan.

Även Ranas mamma, Jamina är här på besök för att hjälpa till med sjuklingen. Familjen är från Syrien och har bott i Södertälje i två år, och håller på att lära sig svenska.

Sandra Skoglind förklarar för Jamina, som har Mariam i knäet, att de gärna får läsa boken på arabiska. Eftersom det är så lite text är det inte svårt att hänga med.

– Svenska kommer hon att lära sig på förskolan sedan, så läs på språket som du kan bäst, säger Sandra Skoglind.

Mariam är nästan mer intresserad av bibliotekarierna än böckerna de visar fram, vilket inte är ovanligt under hembesöken.

Forskningen pekar på att familjer som deltagit i projektet i andra länder läser mer för sina barn, och går oftare till biblioteket.

De blir även mer medvetna om läsningens betydelse för språkutvecklingen, enligt Isabelle Mattsson som är samordnare för Bokstart i Södertälje.

– Eftersom vi gör två hembesök, ett vid 6 månader och ett vid 12 månader, märker vi vid andra besöket om bebisen är van vid böcker och det är häftigt att få se vissa skina upp när man tar fram en ny bok.

Snart avslutas projektet efter ungefär tre års försöksperiod, men det finns planer på att fortsätta med den läsfrämjande verksamheten. Bland annat genom ett samarbete med barnavårdscentraler och förskolor i området.

Sandra Skoglind och Matilda Weibe tycker att det har varit nyttigt för dem att komma ut i samhället, och se mer av Södertälje än arbetsplatsen på biblioteket.

– En positiv effekt är ju att man etablerar en personlig kontakt med familjen, vilket gör att det kanske känns enklare för dem att komma till biblioteket. När de känner igen någon i personalen blir det enklare att fråga om hjälp, säger Matilda Weibe.


Fakta: Bokstart

Ett nationellt, läsfrämjande pilotprojekt där bibliotekarier söker upp nyblivna familjer och erbjuder böcker, högläsning och information om aktiviteter på biblioteket.

Bakom initiativet står Kulturrådet som under 2017 utvidgat projektet till att omfatta fler regioner och typer av verksamheter.

Forskning visar att det finns några särskilda faktorer som tycks ha särskilt stor positiv betydelse för barns språkutveckling:

  • en positiv attityd till läsning i hemmet
  • föräldrarnas engagemang
  • regelbunden högläsning
  • tillgång till böcker, tidningar etc, i hemmet

Källa: Forskningsrapporten "Dags att höja ribban" (2015) av Kerstin Rydsjö.

Hédi Fried: ”Jag har en plikt att berätta”

Hédi Fried: ”Jag har en plikt att berätta”

Det

Det