Om mig

 

Bakgrund och utbildning

Jag heter Cecilia Burman och jag är född och uppvuxen på en liten ort utanför Falun. Är numera bosatt i Stockholm sedan elva år tillbaka, men jag har även bott och arbetat i Norge och England.

Min journalistiska bana började på Tollare folkhögskola där jag gick Reportagelinjen med inriktning reportage och foto 2007–2009. Året därpå läste jag idéhistoria under två terminer på Stockholms universitet.

Mina första år som journalist gjorde jag på Dala-Demokraten som nyhetsreporter där jag senare blev vikarierande nöjes- och kulturredaktör och frilanskrönikör. Det blev även en kort vända på SVT:s Lilla Aktuellt som reporter och webbredaktör.

Mellan 2008–2012 gjorde jag ett par reportageresor till USA, Israel och Palestina, Mexiko och Grekland med uppdragsgivare som TV4 Nyheterna, Omvärlden, Accent, Dagens Medicin och UNT. Jag skrev då främst om sociala frågor, feminism och mänskliga rättigheter.

Det här skriver jag om nu

Även om ovan nämnda ämnen fortfarande är angelägna att skriva om, och ligger till grund för det mesta som jag gör, har mitt fokus skiftat över mer mot populärkultur, utbildning, skola och samhällsutveckling de senaste åren.

Fram till nyligen hade jag ett deltidsuppdrag som redaktör på SvD Läs & Skriv, Svenska Dagbladets satsning på ungas läsning. Där var jag med och tog initiativet till Lilla litteraturpriset, Sveriges största novelltävling för barn och unga (2016-2017). Under våren 2019 jobbade jag med novelltävlingen Ebbas historia på uppdrag av SvD Junior.

Aktuella uppdragsgivare

Jag har fortsatt att skriva för Svenska Dagbladet om skola och utbildning, och frilansar för olika magasin och facktidningar så som Aftonbladet Söndag, Tidningen Skriva, Expressen, Scen & Film, Fönstret och Publikt. Jag jobbar emellanåt på kultur- och nöjesredaktionen på TT Nyhetsbyrån , bland annat som filmrecensent och filmreporter.

Jag har tidigare skrivit för reportage- och resemagasin som Kupé, Aftonbladet Resa, Scandinavian Traveler, Filter och Stockholmsmagasinen, och gör även knäck för arbetsmarknadsfokuserade sajter som Arbetsmarknadsnytt, fPlus och Entreprenör.

Fotograf

Jag har fotat mycket genom åren, främst i kombination till mina egna artiklar och reportage, men jag gör även rena fotouppdrag. En del av mina bilder går att se här på hemsidan, bland annat Bergman-jobbet för Aftonbladet, Utöya-överlevaren för magasinet Fönstret, På besök i isbjörnarnas land för Eurobonus Traveler och Hoppet om Obama för Corren.

Anlita mig

Vill du jobba med mig eller veta mer om vad jag kan göra? Vänligen kontakta mig via telefon eller e-post.